Foto: SVT

Fortsatt bostadsbrist i länets kommuner

Publicerad

På några års sikt väntas bostadsbristen försvinna i många kommuner. Men i Uppsala län är det bara Östhammars kommun som förutspår att de kan bygga bort bostadsbristen helt inom tre år.

Trots att det byggs som aldrig förr på många håll i länet, råder det ändå underskott på bostäder i samtliga av Uppsala läns kommuner. Håbo kommun menar att de är i balans på bostadsmarknaden i kommunens övriga delar, men inte i centralorten Bålsta. Östhammars kommun räknar med att vara i balans om tre år och det gör även Uppsala kommun i de delar som ligger utanför Uppsala stad.

Endast en har överskott

Boverket räknar med att bostadsbyggandet kommer att öka 2017 och 2018. Men samtidigt eskalerar bostadsbristen. I en enkät till landets kommuner bedömer 255 av 290 att det råder underskott på bostäder. Det är 15 fler kommuner än för ett år sedan.

Huvudskälet är den snabba befolkningsökningen sedan 2007 och ett magert byggande i finanskrisens spår, enligt Hans-Åke Palmgren på Boverket.

34 kommuner anger att man har balans i bostadsbeståndet. Endast en kommun anger överskott.

Bristen överskattas

Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på branschorganisationen Fastighetsägarna, förhåller sig aningen skeptisk till Boverkets siffror som bygger på kommunernas egna bedömningar.

– Det blir i svaren lite vad kommunen tycker. Kommunerna kan ha en vilja att växa. Därmed tenderar bristen att överskattas, säger Martin Lindvall.

Sedan är det inte säkert att det finns en total brist i kommunen, det kan handla mer om att kommunpolitikerna vill se ett annat bostadsbestånd, enligt Lindvall.

Ser en vändpunkt

Bland några större kommuner har man kommit ikapp, enligt Boverkets enkät. Exempelvis Örebro, Helsingborg och Kristianstad svarar att de nu har betat av bostadsbristen. Totalt räknar drygt 70 kommuner med att de kommer att ha balans på bostadsmarknaden om tre år, varav över 40 av dem har angett underskott i dagsläget.

– På en del håll ser vi en vändpunkt i kommunernas bedömningar, säger Hans-Åke Palmgren.

Orsaken är att det byggs som aldrig förr. Förra året påbörjades preliminärt 67.000 bostäder, en ökning med 30 procent jämfört med 2015.

Boverket räknar i sin nya prognos med att 72.000 bostäder påbörjas i år och 74.500 nästa år.

Fel hus på fel plats

Regeringen tar gärna åt sig lite av äran.

– Det är kombinationen av en aktiv regering, ansvarstagande kommuner, byggbranschen som anstränger sig och en positiv ekonomisk konjunktur som gjort det möjligt att öka byggandet runt om i landet, skriver Peter Eriksson, bostads- och digitaliseringsminister i en kommentar.

Fast Martin Lindvall menar att regeringen knappast har något större inflytande på det ökade byggandet. Han varnar i stället för att det nu i bostadsbristens Sverige av politikerna kommenderas fram bostäder som inte kommer att efterfrågas.

– Det finns en risk att man bygger fel hus, på fel plats och vid fel tidpunkt. Om det inte finns en efterfrågan är vi snart tillbaka till att riva hus igen, säger Martin Lindvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.