Kondom är det säkraste sättet att skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar som klamydia och gonorré. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fortsatt ökning av gonorréfall i Uppsala

Publicerad

Antalet anmälda fall av gonorré har ökat sedan 2009 och trenden håller i sig.

Bara under årets första kvartal har antalet smittade ökat med 37 procent jämfört med i fjol.

Folkhälsomyndigheten harkommit med sin årsrapport om hur många svenskar som drabbats avanmälningspliktiga smittsamma sjukdomar under 2016.

En av de sexuellt överförbara sjukdomarna som har ökat i hela landetsedan 2009, såväl bland kvinnor som män, är gonorré. Särskilt utmärkande ärgruppen män som har sex med män.

Mellan 2009-2015 har antaletrapporterade fall av sjukdomen ökat med i genomsnitt 15 procent varje år samtidigt som antalet testade personer gått upp årligen med igenomsnitt 36 procent.

Oroväckande ökning

– Antalet fall av gonorré ökar oroväckandekraftigt och man undrar vart vi är på väg, säger Sofia Alsing,barnmorska på Danderyds sjukhus sex- och samlevnadsmottagning iStockholm till TT.

Uppsala län hamnar på tredje plats bland länen när det gällerhur många anmälda fall av gonorré per 100.000 invånare och det ären ökning från året innan.

Totalt anmäldes 61 fall i Uppsala länunder 2016, vilket är 16,9 fall av smittan per 100.000 invånare.

– Gonorré har tidigare drabbat främst män som harhaft sex med andra män men nu har det framför allt varitheterosexuella, unga kvinnor och män som smittats, säger SofiaAlsing.

Ökar även i år

Fram till maj hade Folkhälsomyndigheten fåttin 23 rapporterade fall av gonorré från Uppsala län. Det placerarlänet på femte plats efter Stockholm, Skåne, Västra Götaland ochÖstergötlands län.

Totalt i landet anmäldes 939 fall fram till majoch jämfört med samma period 2016 då antalet låg på 685 fall harantalet anmälda fall stigit med 37 procent.

Här kan du testa dig

Hit kan du vända dig om du misstänker att du kan ha smittats av gonorré eller någon annan sexuellt överförbar sjukdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.