Foto: TT

Fortsatt ovisst i Morgongåva

Uppdaterad
Publicerad

Vårdstyrelsen i Region Uppsala backade och drog in beslutet om nedläggning av distriktssköterskemottagningen i Morgongåva. Men om den kommer att öppna är osäkert.

Mottagningen i Morgongåva, som är en filial till Heby vårdcentral, har stått obemannad sen 12 oktober 2015. Anledningen: sjuksköterskebrist i kommunen. Nu var det tänkt att vårdstyrelsen i Region Uppsala skulle fatta beslut om en definitiv nedläggning av mottagningen men i sista stund backade de.

– Beslutet innebär dock inte att vi öppnar den igen. Vi har fortsatt svårt att rekrytera sköterskör till Morgongåva och situationen är den samma som tidigare, säger Malena Ranch (MP).

Men byalaget i Morgongåva, som engagerat sig i frågan, tar det indragna beslutet om nedläggning som ett löfte om att öppna den igen.

– Det går inte att tolka på något annat sätt. Varför ska de stå med lokalkostnader om de inte planerar att ha verksamhet i samma lokaler, säger Bosse Ekroth i byalaget.

”Öppna, annars öppnar vi”

Men Malena Ranch (MP) berättar att beslutet bara har skjutits på framtiden.

– Allt beror på att vi har svårt att rekrytera personal. Vi har haft annonser ute i omgångar sedan 2015 men ingen har sökt. Bara för att vi inte fattar beslutet nu betyder det inte att vi öppnar istället, säger hon.

Byalaget i Morgongåva har tidigare haft kontakt med privata aktörer som man menar är startklara att driva verksamheten om inte Regionen gör det.

– Den här servicen måste finnas för oss medborgare. Och öppnas det privat så tvingas ju ändå Regionen att betala. Om de inte öppnar inom en månad så går vi till den privata sektorn, säger Bo Ekroth.

När ett slutgiltigt beslut i frågan tas är ännu oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.