Anna Székely, miljömikrobiolog på Evolutionsbiologiskt centrum, Uppsala. Foto: SVT

Avloppsvattnet avslöjade: Ökad smittspridning i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Nu hoppas forskare börja mäta viruset i Uppsalas olika stadsdelar för att kunna sätta in riktad provtagning och komma åt klusterspridning.

– Den ökning de ser nu vid provtagning och på sjukhusen, kunde vi förutse redan för flera veckor sedan, konstaterar Anna Székely, miljömikrobiolog på EBC, labbet vid Uppsala universitet där avloppsvattnet testas.

Viruset kom tillbaka i syd först

Analysen av avloppsvattnet sker sedan i början av juni i samarbete med forskare i ett tiotal svenska städer och en rad andra europeiska länder. Analyserna visade en gradvis minskning av viruspartiklar under högsommaren fram till de inte gick att se alls under slutet av sommaren. Men i mitten av september dök de upp igen.

Coronaviruset i Uppsala

– Först i vattnet som kommer in från den södra delen av Uppsala. Veckan därpå även från den norra delen.

Vid den senast analyserade mätningen fanns 9 000 ”coronaarvsanlag” i en liter avloppsvatten i Uppsala. Ungefär i nivå med i midsomras. Det är lägre än de första mätningarna i juni.

Hoppas kunna mäta på stadsdelsnivå

Analys av avloppsvatten går enligt Anna Székely att tillämpa även på nivån att det skulle gå att se hur smittspridningen ser ut i olika stadsdelar i Uppsala.

– Det har Region Uppsala visat intresse för.

Vad är poängen – när vi nu fått igång storskalig testning i Region Uppsala av personer med symptom?

– Att virus i avloppsvattnet är bland de bästa sätten att få en bild av spridningen i en hel befolkning, säger Anna Székely.

I videon får du veta mer om varför man vill ta prover i olika stadsdelar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet