Foto: TT

Fotograferade lättklädda kvinnor – döms till böter

Uppdaterad
Publicerad

En man döms till 13.000 kronor i böter för att i smyg ha fotograferat kvinnor i deras hem i Uppsala.

Mannen, som är i 40-årsåldern, döms för två fall av kränkande fotografering i Uppsala förra året. Han stod utanför ett fönster och fotograferade in i fastigheten där kvinnorna befann sig.

– I det här fallet har mannen fotograferat mer eller mindre lättklädda kvinnor genom ett fönster, han har erkänt och därför får han ett strafföreläggande, säger kammaråklagare Joachim Gyllencreutz.

Togs på bar gärning

Mannen försökte springa ifrån platsen när han blev påkommen. I samma stund togs han på bar gärning av polisen. Bland annat har mannens kamera tagits i beslag, som också är en del av bevisföringen.

Han döms till 50 dagsböter och en straffavgift till brottsofferfonden, totalt 13.000 kronor i böter.

Den nya lagen om kränkande fotografering infördes i juli 2013. Det innebär att det är förbjudet att i hemlighet fotografera eller filma någon som befinner sig i sin privata miljö – oavsett om den som fotograferas märker det eller inte.

Straffet för den som döms är dagsböter eller fängelse i högst två år.

Lagen om kränkande fotografering

Det nya brottet kränkande fotografering införs i lagen från den 1 juli 2013. Det innebär att det blir förbjudet att i hemlighet fotografera eller filma någon som befinner sig i sin privata miljö eller på en annan plats som är avsedd att vara privat, på en toalett, i ett omklädningsrum eller liknande. För att en fotografering ska vara straffbar krävs också att den sker utan tillåtelse från den som blir fotograferad. Straffet blir böter eller fängelse i högst två år.

En fotografering ska inte räknas som brottslig om den är försvarlig med tanke på syfte och sammanhang. Det kan till exempel handla om en fotografering som utgör ett journalistiskt nyhetsarbete. Bestämmelsen ska inte heller gälla den som fotograferar någon inom ramen för en myndighets verksamhet. För att avgöra om en fotografering är försvarlig ska en helhetsbedömning göras i det enskilda fallet.

Källa: Sveriges riksdag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.