– Vi vet inte om den är invasiv ännu men det finns en potentiell spridningsrisk, säger Sebastian Sundberg på SLU om upptäckten. Foto: Sebastian Sundberg

Upptäckten: Ny växtart hittades i planteringskärl i Uppsala

Publicerad

En växt som hittills inte har visat sig i Sverige växte i planteringskärl av cement på Börjegatan i Uppsala. Det visade sig vara den östasiatiska bräsman Cardamine occulta, en art som uppträder invasivt i Europa.

Arten är evolutionärt intressant, då den antas ha uppstått i relativt sen tid i risfält i Ostasien genom hybridisering och påföljande kromosomtalsfördubblingar mellan bäckbräsma, strandbräsma och en ännu okänd bräsma, enligt upptäckaren Sebastian Sundberg som till vardags är kärlväxtansvarig på artdatabanken vid SLU.

– Den såg lite såg avvikande ut, så jag la ut den i ett forum på Facebook och där fanns det andra experter som bekräftade att det måste röra sig om den östasiatiska arten Cardamine occulta.

Har setts i Tyskland

Den har tidigare påträffats i gränstrakterna mellan Tyskland, Schweiz och Österrike.

– Vi vet inte om den är invasiv ännu men det finns en potentiell spridningsrisk, säger Sebastian Sundberg.

Modernt fenomen

Vad tänkte du när du fann den?

– Ja det gör man inte så många gånger i livet skrattar Sebastian Sundberg. Det är ett intressant, modernt fenomen. Det är en fripassagerare som förmodligen kommit med plantjord från Holland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.