Försvarsexpert Lars Wilderäng ser många anledningar till stölden av militärfordonen i Enköping. Fordonet på bilden är från ett annat tillfälle Foto: Henrik Montgomery/TT/Sören Håkanlind/Norsteds förlag

”Främmande makt kan ha nytta av fordonen”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns många anledningar till att stjäla militärfordon.
– Ingen av dem är särskilt godhjärtad, säger Wilderäng, bloggare och författare med inriktning på bland annat svenska försvaret.

Det var under onsdagen som regementet i Enköping upptäckte att två terrängfordon stulits ur ett förråd.

Lars Wilderäng menar att de som stulit fordonen redan har en plan. I bästa fall ska fordonen fraktas utomlands och styckas upp för reservdelar, men i sämsta fall ska de användas till grova brott i Sverige, menar Wilderäng.

– Främmande makt kan ha nytta av dem om det finns känslig utrustning i dem. Annars kan de användas vid till exempel rån. De är ju pansarfordon och det finns få vapen som kan stoppa dem, säger Lars Wilderäng.

Bör ha varit övervakat

Regementet i Enköping är ett skyddsobjekt och enligt Lars Wilderäng bör förrådet ha varit övervakat.

– Alla militära områden brukar vara bevakade dygnet runt, och när de nu har upptäckt den här stölden så finns det säkert larm och/eller övervakningskameror. Men är man snabb går det uppenbarligen ändå att genomföra en sådan här stöld, säger Lars Wilderäng.

Terrängfordon 16 är inte lätta att köra, påpekar han.

– Så kanske överskattar tjuvarna sin förmåga och kör fast någonstans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer