Güntherska hovkonditori & Schweizeri har idag ingen möjlighet att tillgänglighetsanpassa deras lokaler i bageriet. Foto: SVT

Nya kravet: Arbetsplatser måste anpassas för funktionsnedsatta

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill Arbetsmiljöverket ha en anpassning för funktionsnedsatta – på alla nya arbetsplatser. Målet med förändringen är att alla ska kunna jobba på samma villkor.

Bakgrunden till att Arbetsmiljöverket har valt att ändra föreskrifterna är flera, bland annat för att det i dag finns fler personer som väljer att arbeta fram tills 69 års ålder samtidigt som medvetenheten kring tillgänglighet på arbetsplatserna har ökat.

– Vi har satt som krav att man ska ha möjligheten att använda en mindre utomhusrullstol inne på arbetsplatsen, säger arkitekten Ewa Krynicka Storskog på Arbetsmiljöverket i Stockholm.

Ska vara tillgängligt redan från början

I nuläget tror man att föreskrifterna kommer börja gälla i höst. De arbetsplatser som kommer att påverkas av ändringen är alla nya arbetsplatser, det vill säga de som håller på att projekteras eller genomgå en omfattande renovering.

Detta innebär att de gamla arbetsplatser som inte kommer renoveras, inte kommer att påverkas av ändringen.

Men föreskrifterna kan komma att bli en dyr historia för de företag som tvingas genomgå en större renovering i framtiden. En av de arbetsplatser som skulle ha svårt för en sådan tillgänglighetsanpassning är Güntherska Hovkonditori och Schweizeri i Uppsala.

– Det kommer bli problem om vi skulle försöka göra det. Vi har inte plats för någon handikapptoalett till exempel, säger konditorn Claes Landing.

Mer om anpassningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.