”Vi fick in en förfrågan för två veckor sedan, så vi har gjort ett snabbspår för att konfigurera helikoptrarna”, säger flygvapenchefen Carl-Johan Edström. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Här är militärhelikoptern som ska frakta coronapatienter

Uppdaterad
Publicerad

Den 15 meter långa Black Hawk-helikoptern köptes in av försvaret för att användas i Afghanistan. Nu ska den stötta covid-19-vården i Region Uppsala.

På begäran av Socialstyrelsen har Försvarsmakten levererat Black Hawk-helikoptrar till tre av Sveriges regioner för att stärka upp vården under coronakrisen. En av helikoptrarna – som annars är placerad i Linköping – är utlånad till Uppsala och har byggts om för att kunna ta hand om svårt sjuka covid-19-patienter.

– Annars brukar den här helikoptern transportera special- och jägarförband, säger flygvapenchefen Carl-Johan Edström.

Tio anställda inom ambulanssjukvården har utbildats i att lasta, säkra och vårda patienter under transport mellan sjukhus.

– Vårt arbete kommer att skilja sig väldigt lite, vi är vana att jobba i team och med den här utrustningen. Det som är nytt är Försvarsmaktens piloter och tekniker, men de är vana att jobba i team så det kommer att fungera bra, säger Per Bondegård, sektionschef för luftburen intensivvård på Akademiska sjukhuset.

– Det här är en lösning som har kommit till tack vare krisen, däremot ser vi att vi behöver den här resursen annars också då vi har patienter som lämpar sig för den här typen av transport.

I klippet ovan berättar flygvapenchefen Carl-Johan Edström om hur helikoptern ska användas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet