Foto: Leif R Jansson/TT

Friande domen mot mamman överklagas

Uppdaterad
Publicerad

I juli kom beskedet. Den kvinna som suttit frihetsberövad sedan förra sommaren, misstänkt för att ha försökt döda sitt eget barn, friades av tingsrätten. Men nu överklagas domen. – Hon bör dömas, konstaterar åklagare Annika Bokefors.

16 fall av grov misshandel och 14 mordförsök, så löd anklagelserna mot den kvinna i 25-årsåldern som stod åtalad i Uppsala tingsrätt under våren. Åklagaren lät under hela processen mycket säker på en fällande dom men så i juli friades kvinnan från alla misstankar.

Inga nya bevis

För en vecka sedan skickade åklagare Annika Bokefors in en överklagan till hovrätten.

Misstänkt för mordförsök på eget barn

Vad är det som får er att tro att hovrätten ska göra en annan bedömning än tingsrätten?

– Vår uppfattning har hela tiden varit att bevisningen räcker för en fällande dom, tingsrätten höll inte med. Men vi tror att hovrätten ska göra det.

Har ni några nya bevis?

– Nej det har vi inte.

Man kan tänka sig att den här rättsprocessen har varit väldigt tuff för kvinnan och hennes familj. Trots att ni inte har några nya bevis tycker ni att de ska gå igenom ytterligare en rättegång. Är det befogat?

– Det handlar inte om att tvinga någon att gå igenom något, utan vi ser det från perspektivet att bevisningen är sådan att hon bör fällas på samtliga punkter. Eftersom vi tror att hovrätten kan göra samma bedömning överklagar vi.

Rättegången lär dröja

När rättegången blir av går inte att säga i dagsläget.

– Eftersom hon inte längre är frihetsberövad finns det risk att det dröjer. Vi hoppas få besked i början på hösten, säger Annika Bokefors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt för mordförsök på eget barn

Mer i ämnet