Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi tänkte att det var lätt som en plätt, men så fick jag tre missfall.” Hör Enköpingsborna Frida och Patrik berätta om sin barnresa. Foto: Frida Wallin Nilsson/SVT

Frida blev gravid med ovanlig metod: ”Mitt immunförsvar stötte bort fostren”

Uppdaterad
Publicerad

Under sex års tid försökte Enköpingsborna Frida Pettersson och Patrik Meijer få barn, men fick missfall efter missfall. Det ändrades när Frida fick reda på den troliga orsaken – ett överaktivt immunförsvar som stötte bort fostren.

År 2016 bestämde sig de då 25-åriga Enköpingsborna Frida Pettersson och Patrik Meijer att de ville sluta skydda sig och försöka utöka familjen.

– Vi tänkte att det var lätt som en plätt. Det var det ju inte, säger Frida Pettersson .

”Kroppen stötte ut fostret”

Frida blev gravid tre gånger, och fick missfall lika många mellan 2017 och 2022.

– Det var ett jäkla mörker. Det sista tog hårdast. Då trodde vi verkligen att det var tredje gången gillt och att det skulle gå, säger sambon Patrik Meijer.

Frida Pettersson gick under dessa år till både gynekolog och på en missfallsutredning men fick samma svar: Gå ner i vikt, drick ingen alkohol och avvakta. Både Patriks spermier och Fridas blodprover och ägg samt äggledare visade positiva resultat.

– Men det var som att min kropp bara stötte ut fostret. Problemet var ju inte att vi inte kunde bli gravida, utan att jag inte kunde behålla barnet, säger Frida Pettersson.

Allergier och överaktivt immunförsvar

Det var när hon själv funderade på att ge upp som hon av en slump kom i kontakt med en fertilitetsklinik i Stockholm som utför andra tester än Region Uppsala. Hon fick då reda på att hon har ett överaktivt immunförsvar.

– När jag var liten hade jag massor med allergier, så när jag fick förklaringen att mitt immunförsvar under hela mitt liv har varit väldigt aktivt kändes det rimligt.

Därefter fick hon immundämpande medicin så att hennes kropp inte skulle stöta ut fostret. En månad senare visade graviditetstestet positivt, och i dag har hon och sambon Patrik dottern Freja på åtta månader.

– Man har inte forskat tillräckligt i Sverige för att få den här typen av medicin genom vanlig IVF, men för oss fungerade det verkligen, säger Frida Pettersson.

Enligt läkare SVT talat med finns det inte bevis för att immunhämmande behandling fungerar, men om ytterligare studier kan befästa det tror de metoden kan slå igenom även inom svensk vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.