Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), kommenterar inte syskonförturen. Foto: TT

Fridolin (MP) avböjer intervju om syskonförtur

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) kommenterar inte Caroline Hoffstedts (S) krav på en lagändring för att barnfamiljer ska slippa splittras.

Utbildningsnämnden i Uppsala kommun har beslutat att återinföra syskonförtur som ett urvalskriterium i skolvalet. Att Uppsala kommun återinför syskonförturen är inte förenligt med skollagen, och i samband med beslutet skickar Caroline Hoffstedt (S) en skrivelse till ansvarig minister Gustav Fridolin, där hon ber honom se över skollagen.

– Lagen måste ändras i första hand. Det kan inte vara så att Uppsala kommun ska anpassa sig till byråkratiska regelverk. Olika kommuner tillämpar lagen på olika sätt, och det är en slump vilka som får tillsyn av Skolinspektionen, säger hon.

Syskonförturen i Uppsala

Enligt skollagen är närhetsprincipen den främsta prioriteten vid en elevs placeringen på en skola, och den ska alltså gå före syskonförturen. De senaste två åren har Uppsala kommun följt skollagens regelverk om närhet, vilket har lett till att över 200 skolbarn har placerats på en annan skola än sitt syskon.

Se mer: Se familjens hektiska hämtning

”Ledsen för tråkigt besked”

SVT Nyheter Uppsala har den senaste veckan sökt Gustav Fridolin för en kommentar kring om han har för avsikt att se över lagen, och i så fall när det kan ske. Men hans pressekreterare Hanna Hessling svarar på torsdagen att ministern inte kommer att ställa upp på en intervju.

– Tyvärr går det inte att lösa. Vi har försökt men han har helt enkelt inte möjlighet att intervjuas.

Kan du säga när han kan ställa upp på en intervju om detta?

– Det vågar jag inte svara på. Som det ser ut nu finns tyvärr ingen möjlighet. Jag är ledsen för ett sent och tråkigt besked, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syskonförturen i Uppsala

Mer i ämnet