Klas Olof Ohlssons bin har hållt sig friska

Fruktad dödssmitta hotar Enköpings bin

Publicerad

Efter att flera fall av Amerikansk yngelröta upptäckts i Enköpingstrakten, sprider sig nu oron bland biodlare.

Sjukdomen Amerikansk yngelröta är mycket smittsam och blir man drabbad kan det slå hårt mot bin och biodlare eftersom man måste förstöra hela bisamhällen.

– Hittar man symptom i ett samhälle måste alla bin och ramarna i bikupan eldas upp, säger Klas Olof Ohlsson, ordförande i Enköpings biodlare.

Stora förluster

En bikupa, eller bisamhälle är värd runt 2.000-3.000 kronor, och en skörd kan vara vara värd 2.000-5.000. En förlust på upp till 8.000 kronor per förlorat samhälle, enligt Klas Olof Ohlsson.

Röveri sprider smitta

Smittan kan spridas till exempel genom att bin själ mat från andra samhällen och för hem smittan till eget bo eller oförsiktiga biodlare som inte hanterar eller rengör redskapen rätt.

– Nu bör man invintra sina binsamhällen i tid så vi slipper röveri, säger Lars Karlsson,bitillsyningsman Enköpingas kommun.

– Om smittan skulle sprida sig, vad kan bli konsekvenserna?

– Det blir pollineringen som drabbas i första hand. Rapsfälten blir till exempel inte pollinerade och det kanske blir färre äpplen i framtiden, sägar Lars Karlsson.

Dödlig sjukdom

Sjukdomen Amerikansk yngelröta kallas också nymfpest, elakartad yngelröta, täckt yngelröta och täckt bipest. Den är inte smittsam för människor och det är inte farligt att äta honung från drabbade samhällen. Om sjukdomen fått fäste i ett bisamhälle kommer detta troligen att dö ut så småningom.

Tecken på yngelröta är att locken till cellerna i vaxkakorna sjunker in och blir mörkfärgade. Om locken avlägsnas från sjuka celler, kan man se larvresterna som en brun, kletig massa som avger en lukt, som sägs påminna om fotsvett eller vissa ostsorter.  

Måste anmälas

Biodlare som misstänker att deras bin har amerikansk yngelröta är enligt bisjukdomslagstiftningen skyldiga att anmäla detta till bitillsynsman eller till Länsstyrelsen.

Bakteriens sporer är mycket motståndskraftigt mot värme, kyla och desinfektionsmedel. De kan hålla sig vid liv i honung, skattlådeväggar och gamla vaxbyggen i många år, och det finns belägg för att smittämnen överlevt i åttio

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.