– Det är spekulationer vem som skulle ha sagt vad eller liknande, säger Ibrahim Khalifa. Foto: SVT

Fullmäktigebeslut: Khalifa (S) beviljas inte ansvarsfrihet

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare kommunstyrelseordföranden i Sigtuna kommun beviljas inte ansvarsfrihet för sin tid som ordförande under 2017. Det beslutade ett oenigt kommunfullmäktige under tisdagen. 

Ibrahim Khalifa (S) var kommunstyrelseordförande från 1 januari 2017 – 21 september.  

 -  Har man brutit mot kommunallagen, då ska man inte beviljas ansvarsfrihet. Det är anmärkningsvärt att se att den socialdemokratiska gruppen ville fria Khalifa helt och ge honom ansvarsfrihet, säger Olov Holst (M), nuvarande kommunstyrelseordförande i Sigtuna.

Prövas av Förvaltningsrätten

Anledningen till att frågan nu väcktes var en händelse den 14 augusti förra året, då Ibrahim Khalifa var kommunstyrelsens ordförande och inte lät kommunstyrelsen besluta om tre ärenden skulle tas upp på dagordningen.  

Om det är förenligt med kommunallagen ligger just nu för prövning hos Förvaltningsrätten.  

Beslutet klubbades av ett oenigt kommunfullmäktige där 29 ledamöter röstade för och Socialdemokraterna och Miljöpartiet, avstod från att rösta.

Partikamrater stödde Khalifa

Socialdemokraterna ville att Ibrahim Kalifa skulle beviljas ansvarsfrihet. SVT Uppsala har sökt honom för en kommentar.

- Socialdemokraternas hållning är att samtliga företrädare ska följa kommunallagen och annan lagstiftning. Men vi tycker inte att det här fallet ger tillräckliga skäl för att inte bevilja ansvarsfrihet. Tröskeln är högre, säger Alice Aronsson, politisk sekreterare för Socialdemokraterna i Sigtuna kommun.

– Kommunens revision har även gjort ett utlåtande i frågan och lämnade ingen anmärkning när det gäller ansvarsfriheten, fortsätter hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.