Foto: SVT/TT

Fuskade med CSN – döms för bidragsbrott

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 25-årsåldern döms vid Uppsala tingsrätt till skyddstillsyn efter att ha fuskat med CSN. Fängelse var dock på tal.

Den 25-åriga kvinnan, hemmahörande i Uppsala, hade i anslutning till en ansökan om utlandsstudier förfalskat sitt slutbetyg från gymnasiet så att betyget levde upp till de kriterier som krävdes för berättigandet av CSN-stöd. Summan kvinnan ansökte om var över 115.000 kronor och brottet begicks under 2014.

Grovt brott

Enligt tingsrätten blir brottet ytterligare allvarligare då kvinnan inte ens hade någon avsikt av att påbörja den utbildning hon sökte ekonomiskt stöd för att genomföra – även om hon lämnade en studieförsäkran till myndigheten. Rätten dömer därför kvinnan till grovt bidragsbrott.

Kvinnan å sin sida har tidigare hävdat att hon visst ämnade genomföra utbildningen, men att pengarna som tilldelats henne istället kom att hamna på ett annat ställe – då hon hamnat i en ekonomisk kris.

Enligt ett yttrande från Frivården i Uppsala finns det stor risk för brottsligt återfall för kvinnan och att hon är i behov av bevakning.

Fängelse

Gällande minimistraffet för grovt bidragsbrott är det 6 månaders fängelse, men Frivården rekommenderar istället rätten att döma kvinnan till skyddstillsyn vilket rätten också gör.

Om domen vinner laga kraft ska kvinnan genomgå ett behandlingsprogram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.