Skälet till att man stoppade utbetalningarna var att de djuretiska tillstånden saknades. Foto: Sofia Müller/Fredrik Sandberg/TT

Fuskfälld forskare blev av med pengarna

Uppdaterad
Publicerad

Den forskare som fälldes tillsammans med sin handledare för att ha fuskat hade beviljats tre miljoner för en fördjupad studie. Men eftersom det inte fanns några djuretiska tillstånd beslutade Formas att dra tillbaka pengarna i en ovanlig åtgärd.

Fisk och mikroplaster har blivit ett hett forskningsområde de senaste åren. Och de två uppsalaforskarnas studie i tidskriften Science sommaren 2016 fick stor internationell uppmärksamhet. Den påstods bland annat visa att abborrar hellre äter mikroplast än vanlig föda.

Men resultaten var påhittade och både Centrala Etikprövningsnämnden och Uppsala universitet har fällt forskarna för fusk (oredlighet). Handledaren Peter Eklöv fälldes för att det saknades djuretiska tillstånd, och en yngre forskare även för att ha fabricerat data.

Stoppade utbetalningarna

Några månader efter att den uppmärksammade studien publicerades beviljades den yngre forskaren tre miljoner kronor i nya forskningsmedel från Formas forskarråd. Projektet gick ut på att undersöka effekter av mikroplastföroreningar på kustfisklarvernas ekologi.

Men när fusket med den tidigare studien uppdagades stoppades utbetalningarna i somras. I september beslöt Formas att helt stoppa utbetalningarna till projektet och kräva pengarna tillbaka. Skälet var att de djuretiska tillstånden saknades.

– Det är ovanligt att vi drar tillbaka medel, det har skett ytterst sällan, säger Elisabet Blomberg, kommunikationschef på Formas.

Pengarna betalades tillbaka

De djuretiska tillstånden krävdes inte vid ansökan men när Formas efter att ha beviljat medel ville man se att det fanns tillstånd. Men forskaren skickade aldrig in tillstånden. Anslaget var på totalt nästan tre miljoner under tre års tid. Men någon forskning hade aldrig kommit igång i projektet, så Uppsala universitet hade inte använt de utbetalade pengarna som nu har betalats tillbaka.

– Pengar hade hunnit betalas ut men de pengarna var inte upparbetade så har vi fått tillbaka dem. Det var några månaders utbetalningar, säger Elisabet Blomberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.