Gå runt i Vendeltiden

Uppdaterad
Publicerad

Numera kan man ta en promenad i det historiska området kring kungagravarna i Gamla Uppsala och samtidigt, via sin läsplatta eller smarta telefon, se hur det såg ut på platsen under tiden som kullarna kom till.

– Det här är en app som visar en uppskattning av hur det såg ut under Vendeltiden, cirka 650 år efter kristus. Under den tiden då de flesta stora högarna är byggda, säger arkeologen John Ljungkvist vid Uppsala Universitet

Kungsgården på anonym kulle

Framförallt har man satsat på att göra en rekonstruktion av kungsgårdsområdet norr om högarna.

– När man guidar den här anonyma kullen är det svårt att måla upp hur det såg ut. Med hjälp av gps:en och gyrot i moderna enheter i kombination med grafiken kan man se kullen i skärmen och samtidigt uppleva den framför sig, säger arkeologen John Ljungkvist.

Gott betyg

Maria Wanker och Maj Stoddard hade hört om den nya appen på Vetenskapsradion och bestämde sig för att åka och testa.

– Vi har lånat paddan från muséet och får ha den en halvtimme. Nu har vi gått genom vikingabyn och nu är vi inne i kungsgården. Jag tycker det är rätt fantastiskt.

Ger det något extra att kolla i en läsplatta?

– Det blir som en riktig by man går i. Man kan börja undra över vissa saker, vad är det för vagnar och vad är de gjorda av? Man får nya frågor hel enkelt, säger Maria Wanker.

Utmaning för forskare

Har ni upptäckt något nytt i samband med att rekonstruera en sådan här miljö?

– Som forskare är det jätteintressant på det viset att man tvingas tänka i nya banor. Man tvingas visualisera på ett sätt man inte gör annars, säger arkeologen John Ljungkvist vid Uppsala Universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.