Minnet av händelsen sitter i. Gabriella Antonic Svensson, 14, är stolt över sin insats men också arg. Foto: Magnus Hellström/SVT

14-åriga Gabriella stoppade självmord – knuffade bort ung man från spåret

Uppdaterad
Publicerad

14-åriga Gabriella Antonic Svensson räddade livet på en ung man som var på väg att begå självmord. Tåget kom rusande och hon knuffade bort mannen från järnvägsspåret i sista stund, med risk för sitt eget liv. Nu hyllas hon av polisen för sitt civilkurage.

– Vi stod båda på spåret men jag puttade bort honom och vi landade bredvid spåret precis när tåget for förbi, berättar Gabriella Antonic Svensson.

Händelsen inträffade i förra veckan när hon var på väg till skolan. Vid en järnvägsövergång i centrala Uppsala upptäckte hon en ung man som stod innanför järnvägsstaketet. Gabriella började prata med mannen. Hon fick hjälp av en förbipasserande men mannen slet sig loss och gick ut på spåret. Gabriella gick efter trots att tåget närmade sig.

– Jag skulle inte vilja leva med att se honom bli påkörd, säger hon.

Hyllas för sitt civilkurage

Nu ska hon få en belöning av Riksförbundet för Suicidprevention och hon är nominerad till Polisens civilkuragepris för sin insats, något som UNT var först med att berätta.

– Risken hon tog och att ha insikten att mannen var i livsfara, när man är 14-år är verkligen beundransvärt, säger Uppsalapolisen Stefan Siesing till SVT. Hanvar först på plats och är den som nominerat Gabriella till civilkuragepriset.

Stolt men arg

Gabriella Antonic Svensson är stolt över sin insats – men också arg. Hon har själv tidvis mått dåligt och reagerar starkt på att flera personer bara stod och tittade på. Några filmade också händelsen i stället för att hjälpa till.

– Det är sjukt och det måste vi prata om så att det inte händer igen, säger hon.

Hör Gabriella Antonic Svensson berätta sin historia i klippet ovan.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.