Foto: SVT

Gamov: ”Förbannad dikt och fake news”

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalapolitikern Pavel Gamov som fram till för några dagar sedan var Sverigedemokrat menar att han har blivit utsatt för grovt förtal och ett karaktärsmord. Efter dagar av tystnad berättar han nu själv för SVT Nyheter Uppsala. Han medger att vissa påståenden om vad han gjort på Rysslandsresan stämmer.

Det har varit en turbulent vecka för Uppsalapolitikern Pavel Gamov. Efter att ha rest till Ryssland i en roll som valobservatör tillsammans med journalisten Chang Frick, skrev Frick en artikel på den högerpopulistiska sajten Nyheter i dag om Gamov – en artikel som Gamov menar är grovt förtal.

– Det här är ett karaktärsmord. Man vill ta min heder och förstöra mitt rykte, säger Gamov till SVT Nyheter Uppsala.

”Vissa saker stämmer i sak”

De främsta anklagelserna i artikeln handlar om prostitution, sena nätter, bråk med vakter, obetalade notor, sovande i buss till vallokal – är det inget av det här som stämmer?

– Den grövsta anklagelsen gäller prostitution och det vill jag å det bestämdaste tillbakavisa och förneka. Det är total lögn, förbannad dikt och ”fake news” och det är förtal. Det faller under förtalsbrott i svensk lagstiftning. Vad gäller de andra påståendena kommer jag att redogöra för min version.

Innehåller det några sanningar då?

– Klart att det finns vissa saker som stämmer i sak och det kommer jag återkomma till i min version. Det som har hänt och de eventuella misstag jag har begått, det står jag för alla dagar i veckan, men jag tänker aldrig någonsin stå för nåt jag inte har gjort.

Flera polisanmälningar

Pavel Gamov säger att han har advokater som arbetar med ärendet och att han därför av juridiska och utredningstekniska skäl inte kan gå in på detaljer. Men han menar att det kommer att leda till rättsliga åtgärder.

– Det kommer att göras polisanmälningar mot en rad andra personer som har begått lagbrott under den här processen. Det här bara en liten bråkdel av vad som hänt senaste månaderna, säger Gamov.

Känner sig orättvist behandlad

Sverigedemokraternas partiledning uppmanade honom efter artikeln att lämna partiet, vilket han också har gjort. Gamov sitter dock kvar i riksdagen som politisk vilde.

– Jag har skoningslöst blivit utslängd av SD:s partiledning utan att få ge min version.

Vad blir konsekvensen för Sverigedemokraterna av att du inte är med i partiet?

– Jag kallar mig nationalkonservativ och kommer ha kvar mina åsikter. Jag finner det djupt beklagligt att de inte lyssnar på min version, känner mig djupt orättvist behandlad. Jag kommer fortsätta samarbeta med de jag finner det konstruktivt att samarbeta med.

Moderaterna kräver att SD:s partiledning övertalar Gamov att avstå från sina platser i riksdagens EU-nämnd och suppleantplatsen i utrikesutskottet.

– Det M uttalar sig om är helt uppåt väggarna, det är skrämmande hur lite koll de har på svensk lagstiftning. Även Peter Hultqvist (S) har utövat ministerstyre, att jag inte ska få ta del av vissa handlingar, menar Gamov.

”Hade illvilliga syften”

Enligt Gamov hade partiledningen godkänt resan, som betalades av en organisation med kopplingar till Kreml.

Ångrar du att du gjorde den här resan?

– Man ska inte ångra saker och ting i sitt liv, däremot kan man lära sig av sina misstag. Resan var sanktionerad av partiledningen och det har jag bevis för.

Men det förnekas enligt uppgift till bland annat P4 Uppland av Henrik Vinge, partiets pressekreterare.

Gamov säger att han har känt reportern på Nyheter idag Chang Frick i tio års tid, och att det var hans idé att Frick åkte med.

– Jag tog med honom eftersom han skulle kunna porträttera resan på ett objektivt och neutralt sätt. Men jag borde inte ha tagit med dessa två personer på resan, som hade illvilliga syften.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer