Gunnar Appelgren är polisens gängspecialist. Foto: TT

Gängspecialist värvad till Uppsala

Publicerad

En profil när det gäller bekämpning av gängkriminalitet har värvats till polisregion Mitt och börjar redan om ett par veckor.

– Självklart ska vi vässa oss, säger Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie.

Gunnar Appelgren har arbetat mot grov organiserad brottslighet i många år i såväl Södertälje som Rinkeby och Sörmland. Han har lett flera operationer mot gäng. På polishuset i Uppsala ska han från och med november samordna arbetet mot gängen.

– Jag kommer stötta i frågor kring utsatta områden, skjutvapenvåld, spräningar – och få till en regional lägesbild, säger Gunnar Appelgren.

Rekryterad av nya chefen

– Det kommer också handla om glesbygd. Jag måste vara ödmjuk och lära mig, lyssna in.

Det är Region Mitts nya polischef Ulf Johansson som rekryterat Appelgren. De båda har arbetat nära i Stockholm.

– Framförallt vill jag att han jobbar framåt med mina chefer här om hur vi lägger upp arbetet i de utsatta områdena. Hur vi jobbar i glesbygd som finns på små orter där några få kriminella kan påverka samhället mycket, säger Ulf Johansson, regionpolischef.

”Koll på individer”

– Vi kommer också att titta på den operativa styrningen av regionen. Vad vi behöver göra ytterligare för att få koll på nätverk, koll på individer. Där har Gunnar väldigt fina erfarenheter som vi ska dra nytta av.

Har det saknats den typen av koll här tidigare?

– Nej, jag tycker man har en bra koll. Men nu gäller det att vi spänner bågen och verkligen jobbar på för att sänka skjutvapenvåldet. 

Själv tycker Gunnar Appelgren att hans kompetens stämmer ganska bra in på de utmaningar som finns i region Mitt.

Får Uppsalas gäng bäva nu?

– Haha, det vet jag inte. Men vi ska bli ännu vassare och de kommer nog känna att vi ökar trycket på olika sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.