Två anläggningar i Uppsala och Stockholms län har isolerats efter upptäckt av den smittsamma hästsjukdomen EHV-1. Arkivbild. Foto: TT/Tore Meek

Gårdar isoleras efter smittsamt hästvirus

Uppdaterad
Publicerad

Två hästbesättningar i Stockholms och Uppsala län har isolerats efter utbrott av en smittsam virussjukdom. Från en ridskola som nu tvingats stänga hörs kritik om att provsvaren dröjde vilket kan ha förvärrat situationen.

Sjukdomen ekvint herpesvirus (EHV-1) drabbar enbart hästdjur. Symtomen är bland annat feber och svullna ben. Hos dräktiga ston kan den framkalla missfall, vilket har gjort att den ofta kallas virusabort.

Några av hästarna som nu har insjuknat har utvecklat en mer sällsynt och allvarlig neurologisk form av EHV-1, meddelar Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA). Den kan i värsta fall leda till förlamning och dödsfall. Det finns ingen medicin eller vaccin, utan isolering och god hygien gäller för att hindra smittspridning, skriver SVA i ett pressmeddelande.

Två drabbade anläggningar

En av de två drabbade anläggningarna är en ridskola i Åkersberga som har tvingats stänga. Liselotte Enström, styrelseordförande för ridskolan, är kritisk till att provsvaren dröjde.

– Vi är oerhört besvikna över hur det har hanterats. Vi fick inte veta att det fanns en smittrisk, hade vi vetat så hade vi kunnat hantera det bättre och kanske haft färre sjuka hästar, säger hon till SR P4 Stockholm.

Henrik Ericsson, direktör vid Universitetsdjursjukhuset i Uppsala, erkänner att det tog för lång tid, elva dagar, från att det fanns ett positivt provsvar tills ridskolan fick besked. Han skyller på den mänskliga faktorn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer