Foto: Helena Landstedt/TT

Ny rapport om jämställdhet oroar genusforskaren

Uppdaterad
Publicerad

En ny rapport som gjorts av Jämställdhetsmyndigheten visar att utvecklingen när det gäller jämställdheten har gått bakåt. Den stora majoriteten av svenska folket är positivt inställd till jämställdhet som samhällsmål, men det finns stora skillnader mellan kvinnor och män i de yngre åldrarna.

– Man måste jobba med självbilden hos pojkar redan i skolan så att de kan ta med sig en positiv bild till vuxenlivet, säger Anneli Häyren, genusforskare vid Uppsala universitet.

Det går bakåt när det gäller jämställdheten visar en ny rapport från Jämställdhetsmyndigheten som fokuserar på jämställdhet inom politik och andra maktpositioner. I rapporten framkom det att unga män har de mest könskonservativa attityderna, vilket Anneli Häyrén, genusforskare vid Uppsala universitet ser oroande på.

– Jag tror att de unga männen tror att de inte tjänar på jämställdhet. Utan tror att det som de har är det bästa. Att de får behålla sina privilegier och att de här lite bättre situation än vad unga kvinnor har. De förstår inte att de tjänar på jämställdhet när de säger att det är bra som det är.

”Jämställdhet har ingen linjär utveckling”

Enligt genusforskaren Anneli Häyrén finns det fler anledningar till att forsätta arbetet med att öka jämställdhet i de yngre åldrarna. Det för att utmana könsnormer som handlar om lön, hälsa, förmågan att prata om känslor och barnpassing.

– Man måste jobba på flera sätt för att komma tillrätta med det här problemet. Ett sätt är att börja med pojkar redan tidigt i skolan – hur de ser på sig själva och på sin omgivning. Så att man ser och förstår att jämställdhet är viktigt även för dem, säger Anneli Häyrén och fortsätter:

– Jämställdhet har ingen linjär utveckling, det går fram och tillbaka.

Hör genusforskaren Anneli Häyrén berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.