På testlaboratoriet i Älvkarleby har man byggt upp kraftstationen i Lilla Edet i skala 1:50. Modellen är uppbyggd av frigolit och med en topografi och skalenlig återgivning som är närmast identisk med den verkliga kraftstationen i Lilla Edet.
Säkerheten håller på att uppgraderas vid många av sveriges vattenkraftverk. Modellbygget ingår i de förstudier som görs innan ombyggnationerna och sätts ihop allt för kunna mäta och beräkna vattnets rörelser så noggrant som möjligt
– För att få reda på vilka vattenmassor vi kan släppa förbi, om det finns risk för errosion eller om det finns risk för att vattnet stiger över ledmurar, så behöver vi få med så mycket information som möjligt. Ju mer information vi har desto mer noggrant slutresultat. Och vi vill bygga bra men inte onödigt mycket, säger Mats Billstein, senior forskningsingenjör vid Vattenfalls testanläggning i Älvkarleby.
Anledningen till att man bygger modeller är att datorsimuleringar inte räcker till för att uppnå tillräcklig noggrannhet.
– Datasimuleringar har svårt att med hög noggrannhet simulera vattnets turbulens och det gör att man får för mycket osäkerhet i de svaren.
Hur nära verkligeten kan ni komma med ett modellbygge?
– Omkring 96-97 procent återgivning av verkligheten, säger Mats Billstein.
Omgivningarna och sjöbotten vid kraftstationen har kartlagts, bland annat med drönare och båtar försedda med ekolod. Modellerna byggs med 3d-skrivare och i frigolit där man fräser ut topografin. 90 frigolitblock har sammanfogats i modellen av Lilla Edet och bildat ett 250 kvadratmeter stort modellbygge.
– När man väl sätter igång sitt anläggningsprojekt är det viktigt att göra rätt från början, säger Mats Billstein.