Uppsalabon Claes-Henrik ”Gingen” Jonsson (th) blev ett av coronavirusets offer. Han hedrades av vännen och folkmusikern Nisse Blomster med en nyskriven polska, här med vännen Albin Ekman på fiol. Foto: Privata

”Gingen” – ett av coronavirusets offer i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalabon Claes-Henrik ”Gingen” Jonsson gick bort i sviterna av covid-19 för en dryg vecka sedan, 67 år gammal. Många sörjer en man som i närmare 50 år varit aktiv i Uppsalas kultur- och studentliv. En av dem är folkmusikern Nisse Blomster som skrev ett stycke folkmusik till Gingens ära.

Folkmusikern Nisse Blomster lärde känna Claes-Henrik Jonsson, eller ”Gingen” som han kallades, genom hans barn och gemensamma bekanta. De möttes i olika alumn- och studentföreningar.

– Han var bra att se dem som inte blir lyssnade på i ett rum. Man blev välkommen i hans närvaro, vilket är en jävla fin mänsklig kvalitet, säger Nisse Blomster.

Han har sina rötter i Uppsala, men är numera bosatt i Göteborg. Under de senaste sju åren har han anlitat Gingen som revisor – och de blev även goda vänner.

– När jag inte ringde och frågade honom om momsfrågor tog han vägen förbi Göteborg och lyssnade på barockmusik.

Låg på sjukhus

Och det var när Nisse Blomster ringde Gingen i ett jobbärende för ett par veckor sedan, som han fick veta att han låg på sjukhus.

– Det här med coronatider rådande blev jag orolig. Sedan hörde jag av mig en knapp vecka senare för att fråga hur läget var, men fick inget svar, berättar han.

Dagen därpå fick han via sociala medier reda på att Gingen hade gått bort.

– Det var jättetråkigt så klart, det var väldigt mycket glad gubbe kvar i honom. Det var full rulle – han hade mycket på gång, säger Nisse Blomster.

Hedersledamot i V-Dala nation

Claes-Henrik ”Gingen” Jonsson var sedan 2013 hedersledamot i Västmanlands-Dala nation i Uppsala. På nationens hemsida publicerades på påskdagen minnesord skrivna av hans nära nationsvänner Rolf Kroon och Torbjörn Spector. De skriver bland annat om Gingens stora insats som bibliotekarie på nationen där han också var med i såväl nationskören som orkestern Kruthornen. Gingen har också suttit i V-Dalas styrelse och blev invald som hedersledamot 2013.

Dagen efter dödsbeskedet skrev Nisse Blomster en polska till Gingens ära.

– För min del har det varit ganska torrt med motivation och handlingskraft i dessa tider. Men det här var en låt som behövde skrivas för min egen personliga del, för att minnas honom, säger han.

”En stor kulturkreatör”

Det som började som ett behovsprojekt utvecklades till en present till Gingens närmast sörjande.

– Han var en sådan person som har gjort det mesta som går att göra i Uppsala, stor kulturkreatör och sedermera konsument. Han har varit med i hur mycket musiksammanhang som helst, säger Nisse Blomster.

– Hundratals andra Uppsalabor kan berätta mycket mer än vad jag själv kan, tillägger han.

SVT har varit i kontakt med Gingens anhöriga som har gett sitt godkännande till denna artikel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet