Foto: TT

Så ska fler mutationer hittas bland coronaproverna

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nu kommer Region Uppsala kunna screena mer än hälften av alla positiva coronaprov efter mutationer. Tidigare har man bara haft möjlighet att göra stickprov.

– Det underlättar ju förstås för smittspårningen, säger smittskyddsläkaren Johan Nöjd.

Mer än hälften av Region Uppsalas PCR-prov (test som påvisar aktiv coronainfektion) analyseras av ett laboratorium i Stockholm. I veckan förväntas de sjösätta en ny lösning som innebär att de kommer att kunna se om det rör sig om en vanlig coronainfektion – eller någon av de nya mutationerna.

– De har en ny maskin från USA som analyserar viruset mer i detalj. Inom samma dygn som vi får ett positivt provsvar ska vi få svar på om det kan röra sig om någon av de här mutanterna. Det blir en stor skillnad jämfört med tidigare då vi har fått vänta länge på svar på våra stickprover, säger Johan Nöjd.

Coronaviruset i Uppsala

Akademiska sjukhusets mikrobiologiska labb analyserar knappt hälften av alla coronaprover i länet. De förväntas komma igång med en liknande lösning inom ett par veckor.

I klippet ovan hör du Johan Nöjd berätta mer om hur jakten på virusmutationer trappas upp.

Tror på samhällsspridning

Den 2 februari presenterade Folkhälsomyndigheten resultaten av stickprover i Skåne, Västra Götaland, Gävleborg och Västmanland. Där hade omkring 11 procent av de positiva proverna den brittiska varianten. I Uppsala län har man hittills hittat fem bekräftade fall av den brittiska mutationen, men den är sannolikt betydligt mer spridd än så.

– Jag skulle tro att vi har en samhällsspridning, säger Johan Nöjd.

Och på sikt befaras det dyka upp nya mutationer som de nuvarande corona-vaccinerna inte biter på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet