Foto: SVT

Goda solchanser på sista april

Publicerad

Den som har oroat sig för regn och rusk på sista april kan andas ut. Enligt SVT:s meteorolog Lasse Rydqvist är risken för regn väldigt liten.

– Tidigare såg det ut som att det var en hel del skurar och risk för regn hela dan. Det är möjligt att det skulle kunna dra förbi något litet mitt på dagen, men det är en väldigt liten risk för det. Jag tror att man får uppehåll till Valborg, säger SVT:s meteorolog Lasse Rydqvist.

Runt tolv grader

Morgonen kan börja med dis, men går sedan över till växlande molnighet. Temperaturerna är ganska blygsamma på morgonkvisten med några enstaka plusgrader.

– Går man ut och sätter sig på morgonen får man nog ta med en extra tröja, nåt som är lätt att ta av, säger Lasse Rydqvist.

Lasse Rydvist menar att alla utom möjligen galoppbesökarna kan lämna ponchon hemma. Foto: SVT

För under dagen stiger temperaturen.

– I alla fall runt tolv plusgrader kan vi räkna med på dagen. Inte några vindar att tala om.

Kan man lämna ponchon hemma?

– Ja det tycker jag, om man inte är ute alltför sent eller ska på champagnegalopp. Det blir ökad molnighet framåt kvällen.

Var försiktig med elden

För den som ska grilla eller elda brasa gäller det att iaktta försiktighet.

– Det är fortfarande gräsbrandsrisk i Uppsala, så ska man grilla på engångsgrillar på gräset bör man tänka på det. Se till att släcka dem när man är klar och använda sunt förnuft, menar Lasse Rydvist.

Blöt inledning på första maj

Prognosen för första maj är betydligt dystrare om man ogillar regn.

– Regnet tar sig in under natten och vinden kan tillta. Till en början på tisdag blir det blåsigt i kombination med regnet som passerar söderifrån. Man kan räkna med att det blir uppehåll senare på eftermiddagen, säger Lasse Rydqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.