Golfen i Uppland långt ifrån jämställd: ”Sport för män, av män”

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan startade Svenska golfförbundet vision 50/50 för att få en mer jämställd golf. Men hittills har inte golfdistriktet eller någon golfklubb i Uppland gått med i arbetet.

– Det här är en överlevnadsfråga för framtiden, säger Annica Lundström, förändringsledare Vision 50/50 på Svenska golfförbundet.

En av frågorna som Svenska golfbundet driver är att det ska bli lika många kvinnliga som manliga golfspelare i Sverige. I landet är det 28 procent kvinnliga golfspelare. I Uppland är siffran 26 procent hos seniorer och 20 procent hos juniorer. Trots detta har Uppland inte valt att kliva in i arbetet.

– Det kan man diskutera en del men vi har i alla fall inte kommit i gång på det sättet som det har varit från Svenska golfförbundet, säger Reidar Andersson, ordförande i Upplands golfdistriktsförbund.

Dåligt intresse

Upsala golfklubb är den första aktören i Uppland som har anmält sitt intresse för att vara med i utvecklingsarbetet och har gjort det för det kommande året. Golfklubbens styrelse var däremot tveksam.

– Det fanns en viss tveksamhet. De som sitter med i styrelsen och klubbadministrationen har varit med länge. När nyheter presenteras är det en vanlig respons att säga att det där har vi hört och gjort förr, säger Einar Brekken, ordförande Upsala golfklubb.

Hur var reaktionerna på golfförbundet när vision 50/50 introducerades?

– Att jobba med jämställdhet och ta ställning för jämställdhet, det möter motstånd. För någonstans så handlar det om att någon behöver flytta på sig och släppa fram någon annan. Och det är klart att i en organisation där det historiskt ser ut som det gör, så är det några som tycker att det är bra som det är, säger Annica Lundström, förändringsledare Vision 50/50.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.