”Jag har kommit fram till att jag inte har anledning att tro att han skulle bli dömd och då har jag inte heller möjlighet att väcka åtal”, säger åklagaren Annika Bokefors. Foto: Fredrik Sandberg/Christine Olsson/TT

Göran Lambertz släpps ur häktet

Uppdaterad
Publicerad

Våldtäktsutredningen mot Göran Lambertz läggs ned – och han har nu släppts ur häktet.

– Det är en samlad bedömning som ligger bakom beslutet, säger åklagaren Annika Bokefors.

Två veckor har gått sedan Göran Lambertz, en av Sveriges mest meriterade jurister, greps misstänkt för att ha våldtagit en kvinna under julhelgen.

Han häktades några dagar senare på sannolika skäl misstänkt för brott, vilket är den starkare misstankegraden.

Men nu har Göran Lambertz, som hela tiden har nekat till brott, släppts ur häktet. ”Förundersökningen är nedlagd och mannen är inte längre misstänkt för brott”, skriver Åklagarmyndigheten.

”Bevisningen räcker inte”

– Vi har hållit flera förhör med vittnen, tittat på olika beslag och olika meddelanden som finns. Sedan har vi gjort en samlad bedömning av det här. Frågan nu är ju om man kan förvänta sig en fällande dom eller inte. Då har jag kommit fram till att jag inte har anledning att tro att han skulle bli dömd och då har jag inte heller möjlighet att väcka åtal, säger åklagaren Annika Bokefors.

Vad har förändrats?

– Jag kan inte gå in på de enskilda utredningsåtgärderna. Det jag kan säga, med anledning av det som har skrivits i media, är att det inte är uppgifter i andra utredningar som har haft någon avgörande betydelse för det här beslutet, säger åklagaren.

”Orolig för hur min klient mår”

Fallet har fått stor medial uppmärksamhet. Bland annat har uppgifter om kvinnans bakgrund fått spridning på nätet.

– Jag är orolig för hur min klient mår, säger kvinnans målsägandebiträde Clea Sangborn.

Enligt henne är det ett svårbevisat brott eftersom kvinnan har varit så berusad.

– Då kan inte hon lämna en hel historia om vad som hänt. Det är jättesvårt att få fällande domar i de här fallen, säger Clea Sangborn.

SVT har fått ut delar av den nedlagda utredningen. Där framgår det att minst fyra förhör har hållits med Göran Lambertz och lika många med kvinnan. Majoriteten av innehållet är dock sekretessbelagt.

Göran Lambertz, 71, har en bakgrund som bland annat Justitiekansler och justitieråd i Högsta domstolen. Fram till mitten av mars satt han i Lagrådet, som på uppdrag av regeringen granskar lagar.

Detta har hänt

Måndagen den 8 mars greps och anhölls Göran Lambertz misstänkt för att ha våldtagit en kvinnlig juriststudent under julhelgen.

Torsdagen den 11 mars häktades Göran Lambertz på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, vilket är den högre misstankegraden.

Tisdagen den 16 mars valde Göran Lambertz att träda fram med namn, genom sin advokat.

Tisdagen den 23 mars meddelade åklagaren att utredningen läggs ned och att Lambertz släpps ur häktet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.