Polismyndigheten föreslår att Carin Götblad får en disciplinpåföljd i form av en varning. Foto: TT

Götblad riskerar varning – ska ha slarvat med redovisningen

Uppdaterad
Publicerad

Regionpolischef Carin Götblad riskerar att få en varning för att hon misskött sitt jobb. Hon har bland annat slarvat med redovisning av resekostnader och skattepliktiga förmåner. Det anser Polismyndigheten.

Polismyndigheten vill att Carin Götblad ska få en varning, det framgår av en skrivelse till Statens ansvarsnämnd.

Carin Götblad är chef för polisregion Mitt där Uppsala, Västmanland och Gävleborg ingår.

Förutom att redovisningen av kostnader inte skett på rätt sätt så ska Götblad inte ha hållit sig till de riktlinjer som finns för attester inom Polismyndigheten.

Enligt reglerna ska Götblads egna kostnader godkännas av en regional rättschef – i stället har biträdande regionpolischef eller en kanslichef skrivit under kostnaderna.

Polismyndighetens granskning av Götblads utlägg har också visat att hon under 2018 låtit bli att redovisa några tåg- och taxiresor mellan bostaden och arbetsplatsen som skattepliktiga förmåner. Det rör sig dock inte om några stora belopp – cirka 6 000 kronor – men Polismyndigheten ser ändå allvarligt på en ”systematisk felaktig hantering som haft sin grund i att Götblad har varit okunnig om regelverket på området”.

Har haft samtal

Polismyndigheten har, enligt skrivelsen till Statens ansvarsnämnd, haft samtal med Carin Götblad om bristerna i redovisningen. Hon har då sagt att hon redovisat de ersättningar hon fått till Skatteverket och att ingen talat om för henne att dessa också måste registreras i polisens egna system.

Åklagarmyndighetens särskilda åklagarkammare har tidigare inlett en förundersökning mot Carin Götblad om trolöshet mot huvudman och skattebrott. I juni förra året lades den förundersökningen ned. Därefter startade den arbetsrättsliga prövningen som nu avslutats med förslaget om en varning.

Carin Götbland har tidigare också varit föremål för en liknande arbetsrättslig prövning – då handlade det om 23 taxikvitton som inte redovisats på rätt sätt. I ett beslut från 2017 påmindes Götblad om att vara noggrann med att ange skälen till sina utlägg. Efter det avskrevs ärendet utan andra åtgärder.

Men nu föreslår alltså Polismyndigheten att Carin Götblad får en disciplinpåföljd i form av en varning. Det är Statens ansvarsnämnd som slutgiltigt bestämmer om hon ska få varningen eller inte.

SVT har sökt Carin Götblad på telefon för en kommentar, och hon har valt att lämna ett skriftligt svar:

”Åklagarmyndigheten har lagt ner ärendet. Det fanns inga oegentligheter dock en viss oordning på administrativa rutiner vilket är åtgärdat. I övrigt har jag inget att tillägga utan ärendet får ha sin gång.”

I normala fall beslutar polisens personalansvarsnämnd om disciplinärenden som rör poliser. När det handlar om fall som rör högre tjänstemän är det dock Statens ansvarsnämnd som avgör.

Ansvarsnämnden prövar förutom disciplinärenden också frågor om avsked och avstängningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer