Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gottsunda har tidigare klassats som ett särskilt utsatt område – men är nu borta från listan. Hör vad bland andra Gottsundabon Abdirazak Ali Ibrahim säger om det. Foto: Anton Ånell/SVT

Gottsunda inte längre särskilt utsatt område: ”Dåligt från början att ha en lista”

Uppdaterad
Publicerad

Gottsunda har länge bedömts av polisen som ett särskilt utsatt område – men inte längre. På den uppdaterade listan har beteckningen på området sänkts, och läget anses alltså vara bättre än innan.

– Vi har gjort satsningar på alla områden och det är väldigt glädjande att det faktiskt ger resultat, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S).

De satsningar han pratar om handlar bland annat om att Gottsunda har fått områdespoliser, kameror, ungdomsjour, ett utbildnings- och jobbcenter, och ett statligt servicecenter.

Samtidigt menar flera Gottsundabor som SVT pratar med att det fortfarande kan kännas otryggt i området.

– Det är klart att det fortfarande finns grov organiserad kriminalitet här, och vi ska fortsätta bekämpa den och förebygga att nya ungdomar hamnar i kriminalitet, säger Erik Pelling.

Områdespoliser och avhopparverksamhet

Bland annat ska kommunen satsa på avhopparverksamheter för kriminella. Erik Pelling menar också att det är viktigt att kommunen får fortsatta statliga medel för satsningar som områdespoliser.

Abdirazak Ali Ibrahim säger att han har bott i Gottsunda i 32 år.

– Jag tycker det är dåligt från början att man har en sådan lista, för folk vill inte komma hit. Jag tycker det är mer tryggt här än i stan, säger han.

I klippet: Hör Gottsundabor om att beteckningen på området sänkts, och om de känner sig trygga i Gottsunda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.