Uppsala Magnefiskeförening hittade på söndagskvällen en avfyrad men skarpladdad granatspets i Fyrisån i centrala Uppsala. Polisens Nationella bombskydd kallades till platsen för att ta hand om fyndet. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Uppsala Magnetfiskeförening

Granat i Fyrisån skapade uppståndelse

Uppdaterad
Publicerad

Polisens nationella bombskydd kallades till centrala Uppsala på söndagkvällen efter att en granatspets hittats i Fyrisån.

När Uppsala magnetfiskeförening rensade i Fyrisån i centrala Uppsala på söndagen hittades mer än bara gamla cyklar.

Föreningen, som ägnar sig åt att fiska efter bråte i vattendrag med supermagneter tillverkade av neodymium, fiskade upp en granatspets i höjd med Eddaspången och tillkallade polis till platsen.

Bombgruppen tillkallades

– Ja, det stämmer och vi kallade i vår tur hit Nationella bombskyddet som fick ta hand om granaten som visade sig fortfarande vara skarpladdad, säger Emil Sundqvist, vakthavande befäl vid Uppsalapolisen.

Förutom granatfyndet hittade magnetfiskeföreningen också omkring tre kilo ammunition, en pistol, ett antal cyklar, en golfbag och mycket annat skrot.

Lugn natt i länet

Söndagskvällen och –natten har i övrigt varit lugn i Uppsala län, enligt polisen.

– Det har varit några smågrejor men inget som har resulterat i någon som gripits – en lugn natt helt enkelt, säger Emil Sundqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.