Foto: SVT

Gränbybor om polisens permanenta spaning med drönare i Uppsala

Publicerad

Hur påverkas den personliga integriteten av att polisen ser dig från ovan? Så här säger Gränbyborna själva.

Polisens drönarverksamhet har växt från en handfull 2018 till flera hundra i dag. Under 2020 väntas verksamheten öka ytterligare. Bland annat i flera områden i Uppsala där polisen nu fattat beslut om att möjliggöra användandet av drönare i övervakningssyfte från januari 2020 och tre månader framåt. Beslutet gäller Gränby, Sävja, Gottsunda och Stenhagen.

I klippet ovan kan du höra hur Gränbyborna ställer sig till beslutet.

Om kamerabevakning med UAS:

Polisen har rätt att bevaka en plats med kamera utan tillstånd om det finns risk för allvarlig brottslighet och syftet med bevakningen är att förebygga, förhindra eller upptäcka brott.

Polisen har också rätt att använda filmmaterialet i utrednings- och lagföringsarbetet. Materialet kan komma att användas som bevismaterial i en rättegång.

UAS, unmanned aerial system, används i första hand i samband med brottsplatsundersökningar, offentliga tillställningar såsom större idrottsevenemang och högriskmatcher, allmänna sammankomster, exempelvis demonstrationer och valmöten och eftersök av försvunna personer.

Läs mer om hur polisen behandlar personuppgifter här.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.