Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här är inget liv” – hör grannarna berätta om sin situation i videon. Foto: Måns Antman Debels/SVT

Grannarna i Uppsala lever i skräck: ”Får inte sova mer än ett par timmar”

Uppdaterad
Publicerad

Else-Marie får ofta inte sova mer än ett par timmar om natten – det hörs skrik genom väggarna. Hennes granne har väsnats dag som natt sedan hon flyttade in – i april. Grannen är nu vräkt, men vägrar flytta.

– Det är ett rent helvete, säger Else-Marie.

När Else-Marie separerade tidigare i år flyttade hon till en hyresrätt i Uppsala. Det kändes som en bra plats att starta sitt nya liv. Men när hon bar upp flyttlasset fick hon sin första varning. En granne frågade Else-Marie om hon visste vem hon bor bredvid.

– Sen har man upplevt en hel del. Jag trodde aldrig att det skulle vara så illa, säger Else-Marie.

Bostad i Uppsala län

UNT var först med att berätta om problemen på adressen.

Förutom skriken har Else-Maries nya granne många vänner som brukar besöka honom, om nätterna ringer de på Else-Maries porttelefon, och de har även varit hotfulla.  

– Jag har gråtit många gånger. För det här är inget liv, säger Else-Marie.

Skadedjur sprids

I trapphuset har det också börjat sprida sig kackerlackor. Trots att Anticimex varit där vittnar grannarna om att smådjuren finns kvar. Susanna har hittat kackerlackor krypande i sitt kök.

– Jag har tagit ut all min semester, rest bort och sovit hos släkt och vänner. Man vill inte vara här, säger Susanna.  

Problemen har pågått i över ett år och de boende SVT Uppsala pratat med är kritiska till att hyresvärden Uppsalahem inte agerat tidigare. Uppsalahem vill inte ställa upp på någon intervju om det här, men skriver i ett mejl:

”[...] vi har jobbat aktivt med frågan sedan vi fick kännedom om störningarna. [...] Men hyreslagen är tydlig och svår att forcera tidsmässigt – vi tillsammans med andra hyresvärdar tycker att det går för långsamt att få till avhysningar.”

Uppsalahem sa upp mannens kontrakt i våras, men när det löpte ut vägrade han lämna lägenheten. Nu ligger ärendet hos Kronofogden, och mannen ska avhysas. 

Hör vad mannen själv säger om situationen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostad i Uppsala län

Mer i ämnet