Torsten Falk och Patric Lyredal. Foto: Uppsalahem

Grannsamverkan ska öka tryggheten i Gottsunda

Uppdaterad
Publicerad

Samarbete mellan boende. Och polis såklart. Nu har de första grannsamverket-skyltarna i koppling till Uppsalahems områden satts upp i Gottsunda.

Skyltarna finns till för att visa att de boende i området samverkar för ökad trygghet och mot brott. Den 20 mars sattes de första upp, då i området kring Jenny Linds väg och Oskar Arpis väg.

”Initiativet växte fram ur vår kundundersökning där man uppgett att man inte känner sig riktigt trygg i vissa områden”, uppger projektledaren Torsten Falk på Uppsalahems hemsida.

Fler områden kan det bli

Förhoppningen är att fler områden ska ta efter framöver. Men gällande Jenny Lind och Oskar Arpi så har nu två personer utsetts till kontaktpersoner. Det är i första hand dessa personer grannar kan kontakta om man skulle märka av något som inte står rätt till.

Förhoppningen är att det ska öka vakenheten så att det på så vis kan bli färre brott, säger Patric Lyredal, som är en av kontaktpersonerna, till SVT Nyheter Uppsala.

Koll på grannarna

Har det inte funnits vakenhet tidigare?

– Jag har bott i Gottsunda i 15 år – flyttade härifrån – men kom tillbaka sen. Då var det ingen som till exempel visste om att jag bott här förut. Det är lite tråkigt, att vi inte har bättre koll på våra grannar menar jag.

Men kan verkligen skyltar göra skillnad?

– Jag tror det. Jag tror att vissa som begår brott kan rygga när de ser att det finns en gemenskap i ett område, något som skyltarna kan visa. Att vi håller koll på varandra.

Enligt Uppsalahem är samverkan ett bra verktyg som i slutändan kan hjälpa polisen lösa brott och kan göra så att de boende i området kan känna sig tryggare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.