Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cecilia Wretling är fastighetsförvaltare på Statens fastighetsverk och ansvarig för projektet att förnya Botaniska trädgården. Foto: Maria Loewen/SVT

Döende granpyramiderna tas bort från Botaniska trädgården i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Botaniska trädgården är i förändring när 50 granpyramider och 350 meter häck byts ut under hösten och våren.

– Flera av granarna hade döda partier, och de går inte att sköta som tidigare. Det här gör vi för att behålla trädgårdens kulturhistoriska värde, säger Cecilia Wretling fastighetsförvaltare på Statens fastighetsverk, ansvarig för projektet.

Under hela 2000-talet har flera delar av Botaniska trädgården bytts ut. På tur står granpyramider och häckar som forslas iväg för att bli flis till värmeverket. Senast en större restaurering gjordes var på 1970-talet, och nu är det alltså dags igen.

Det har tagits ympar från de tidigare granpyramiderna, för över 10 år sedan, som växt till sig på en plantskola. Och det är dessa som kommer att planteras i trädgården och ersätta de gamla.

Botaniska trädgården i Uppsala Foto: privat

Klart i vår

– De är samma klon som härstammar från 1760-talet när trädgården återställdes, säger Cecilia Wretling, fastighetsförvaltare på Statens fastighetsverk, som tillsammans med Uppsala universitet står för förändringen i ett gemensamt projekt.

I maj planeras de nya planteringarna i Botaniska trädgården stå klara.

I videon: Se hur det ser ut i Botaniska trädgården under arbetets gång

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.