Appen Natural Cycles skulle vara den biverkningsfria preventivmedels-appen. Istället har den lett till flera oönskade graviditeter. Foto: TT

Granskning om p-app dröjer – beslut efter sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedelsverket är ännu inte färdiga med sin utredning om preventivmedelsappen Natural cycles. Först efter sommaren kan ett beslut fattas om eventuella åtgärder.

Det var i januari som SVT avslöjade att många kvinnor anmält p-appen, eftersom de trots att de använt den blivit oönskat gravida.

Natural Cycles är den första appen i världen som godkänts som ett preventivmedel. Appen ska med hjälp av en mobiltelefon och en digital termometer räkna ut när en kvinna kan bli gravid, och vilka dagar det är säkert att ha sex utan att riskera att bli med barn.

Läkemedelsverket samlar fortfarande in uppgifter för att kunna fatta ett beslut om appen.

– Tillverkaren har en skyldighet att rapportera in antalet oönskade graviditeter till oss varje månad, säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef på Läkemedelsverket i Uppsala.

Ewa-Lena Hartman. Foto: Privat

För tidigt att sia om beslut

Efter sommaren tror man sig ha nog med underlag för att fatta ett beslut.

– Det är för tidigt att sia om vad det kan bli – vi behöver mer underlag. Men till exempel kan det handla om att tillverkarne behöver ändra sin marknadsföring eller så kan vi tvingas förbjuda produkten, säger Ewa-Lena Hartman.

Tidigare har representanter för Natural cycles kommenterat till SVT att det inte framförts några anmärkninagr på appen eller hur den marknadsförs.

Appen har fått sin certifiering enligt EU:s regelverk för medicintekniska produkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.