Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Linda Barthelsson är i riskgrupp för att drabbas av coronaviruset och äter bara på restaurang om det finns uteservering. Hör vad hon tycker om beslutet att det fortsätter vara gratis att ha uteserveringar i klippet. Foto: SVT

Gratis att ha uteserveringar i Uppsala i två år till

Publicerad

Uppsala kommun kommer att fortsätta skjuta till pengar så att företagare slipper betala avgift för att ha uteserveringar. Tanken är att underlätta för näringslivet under coronapandemin.

Kommunen kommer även fortsättningsvis att ta bort den markupplåtelseavgift som de vanligtvis tar ut för bland annat uteserveringar. Det innebär att det blir gratis för restauranger att ha uteserveringar, vilket det kom beslut om redan i våras. Men nu förlängs alltså detta så att det gäller även under de kommande två åren.

– Det är en god nyhet och det är bra för att det ger oss större ekonomiskt utrymme att utveckla annat i vår verksamhet som till exempel att anställa fler, säger George Karademir, ägare till restaurangen Magnussons i Uppsala.

”Bättre att vara utomhus”

Kommunen beräknas förlora 3,8 miljoner kronor i intäkter, sammanräknat för både upplåtelser för uteserveringar och upplåtelser av torg och parkmark, men de har tagit beslut om detta för att stötta näringslivet under coronapandemin och för att ha en trivsam stadskärna.

– Det är svårt att hålla avstånd överallt i samhället men det är bättre att vara utomhus än inomhus, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

Se vad besökarna på uteserveringarna tycker i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet