Gratis julfirande på Uplands – vaccinationsbevis skapade förvirring

Uppdaterad
Publicerad

På julaftonen anordnade Uplands nation sitt årliga julfirande. Under parollen ”en jul för alla” var syftet att ge så många som möjligt en chans att fira jul, men på grund av covid-19 blev årets firande annorlunda.

– Vi kan bara släppa in dem som har vaccinpass, men vi har försökt kompensera genom vår uteservering där man kan äta under värmelamporna, säger Hampus Berndt, andre kurator på Uplands nation.

Mat, dryck och second hand-kläder. Evenemanget ”Jul på Uplands” anordnas varje år av nationen för människor som, oavsett religion, sexuell läggning, ursprung eller ekonomisk situation, vill fira julen. I år öppnade man portarna klockan tolv på dagen.

– Uplands ska vara till för alla, och vi hoppas kunna ge så många som möjligt en meningsfull jul. Högtiden kan ju vara jobbig för de utsatta och ensamma, säger Hampus Berndt.

Irriation kring vaccinationsbevisen

I år hade nationen infört krav på vaccinationsbevis för dem som ville sitta inomhus. När klockan slog tolv och gästerna anlände var det flera som nekades inträde.

– Det här är människor som redan känner sig utstötta från samhället. Jag tror det bara blir värre av att de inte känner sig välkomna här heller, säger Charlotte, som var en av besökarna.

Uplands nation förklarade det hela med att många inte hade uppdaterade bevis.

– Kommer man hit med utdaterade papper så kan vi tyvärr inte släppa in dem, säger Hampus Berndt.

– Vi är vaccinerade två gånger, men ingenting gäller. Jag är besviken, säger Karina. Hör henne och andra besvikna besökare i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.