Björn Hultén på Upplands idrottsförbund är projektledare för fritidsbankerna i länet. Foto: Fritidsbanken/privat

Gratis utlåning av sport- och fritidsutrustning

Publicerad

Fritidsbanken är som ett bibliotek, men istället för böcker lånar man sport- och fritidsutrustning. Konceptet finns på 30 orter i landet, bland annat i Örsundsbro. I höst är det dags för Uppsala och Tierp.

– Det möjliggör för alla att ha en aktiv fritid, man tar bort utrustningshindret, om det nu finns ett sådant. Det här funkar precis som ett bibliotek, alla får låna, allt är gratis och det är fokus på miljön med ett återbruk, säger Björn Hultén som är projektledare på Upplands idrottsförbund.

Utrustningen ska samlas in från privatpersoner och föreningar.

Den första fritidsbanken i Sverige startades 2013 och finns numera på 30 orter runtom i landet.

– Fritidsbanken startades av en diakon i Deje i Värmland som i samtal med ensamstående mödrar fick höra hur de inte hade råd att låta sina barn vara med i skol- och fritidsverksamheter, berättar Björn Hultén.

Flera fritidsbanker i länet

Den 2 september slår Fritidsbanken upp sina portar i Gottsunda centrum. Den ska drivas av Studiefrämjandet i samverkan med Uppsala kommun.

Tierp öppnar en i oktober och enligt Björn Hultén har även Knivsta kommun för avsikt att starta en.

– Region Uppsala har satsat medlen i det här initialt för att Upplands idrottsförbund ska kunna projektleda, berättar Björn Hultén.

”Fyller verkligen ett behov”

För drygt ett år sedan startades en fritidsbank i Örsundsbro, i samarbete mellan Lagunda IF och Enköpings kommun.

– Den går bra. Fritidsbankerna generellt fyller verkligen ett behov. Att bedriva idrotts- och fritidsverksamhet i Sverige i dag är dyrt. Alla har inte råd. Fritidsbanken funkar aktivt för att jämna ut det här, menar Björn Hultén.

Han ser gärna att verksamheten breddas i framtiden.

– Det jag skulle vilja ha i en version 2.0 är musikinstrument. Kultursektorn står inför samma utmaning som idrottssektorn. På sikt skulle jag vilja se musikinstrument inom samma koncept.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.