De åtta ryggbedövningarna ledde till ryggsmärtor och domningar i benen, enligt kvinnan. Foto: Lise Åserud

Gravid kvinna gavs åtta ryggbedövningar – lever med smärta och domningar

Uppdaterad
Publicerad

En gravid kvinna gavs ryggbedövning åtta gånger när hon vårdades på Akademiska sjukhuset. Efteråt har hon upplevt både ryggsmärta och domningar i benen, och Inspektionen för vård och omsorg är kritiska mot vården.

Kvinnan opererades under sin graviditet mot svåra buksmärtor, och gavs även smärtstillande genom bland annat epiduralbedövning. Eftersom epiduralkatetern åkte ur läge la man om bedövningen, vilket ledde till att kvinnans rygg punkterades sammanlagt åtta gånger under sex veckors tid.

Kvinnan, som efter det upplevt bland annat ryggsmärtor och besvär med domningar och förlorad känsel, är kritisk mot flera aspekter av sin vård både före och efter det kejsarsnitt hon förlöstes med, och har anmält Akademiska sjukhuset till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Hjälpen dröjde

IVO har utrett fallet och ifrågasätter varför sjukhuset, trots kvinnans besvär, gav henne ryggbedövning åtta gånger. IVO är också kritiska mot vårdens sena uppföljning, och att man först åtta månader efter förlossning remitterat kvinnan vidare för att utreda känselbortfallen.

Eftersom kvinnans besvär fortfarande är under utredning kan inte IVO i nuläget bedöma om de upprepade ryggbedövningarna har orsakat henne en vårdskada. Kvinnan beskriver också i sin anmälan att kommunikationen mellan personalen på Akademiska varit dålig, och att hon inte känt sig lyssnad på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.