Mikaela Hafvström är gravid i vecka 41. Foto: SVT

Blivande mamman Mikaela: ”Det känns bra att bli igångsatt”

Uppdaterad
Publicerad

Om förlossningen inte startar på naturlig väg sätts gravida numera i gång efter 41 graviditetsveckor på Akademiska sjukhuset, i stället för som tidigare 42. Det är helt enkelt för farligt för barnet i magen att stanna kvar längre.

– Det känns bra att de tar det här på allvar, jag litar på läkarnas bedömningar, säger Mikaela Hafvström, en av de blivande mammor som omfattas av de nya rutinerna.

En stor studie på blivande mammor, där Ackis deltog, avbröts nyligen i förtid då resultatet visade att akuta åtgärder krävdes.

– Risken för fosterdöd ökar ganska markant efter vecka 41, så många mammor är glada över den här ändringen, säger Maria Jonsson, överläkare på förlossningsavdelningen på Akademiska sjukhuset.

Hör mer om de nya rutinerna och se hur det gick för Mikaela Hafvström i klippet ovan.

Förlossningar på Akademiska sjukhuset

Årligen förlöses omkring 4 000 kvinnor på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Mellan 600 och 800 av dem kommer nu att få komma på undersökning efter 41 graviditetsveckor och därefter tas beslut om igångsättning.

De nya rutinerna kräver mer personal vid vissa tidpunkter, och förlossningavdelningen kommer att begära extra resurser för det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.