Det mesta går bra att äta, men det finns några saker man ska se upp med som gravid.
– Gravad och rökt fisk ska vara nygjord eller nyförpackad. Alla mjuka och halvmjuka mögelostar ska man helt undvika, säger Christina Lantz som är mikrobiolog på Livsmedelsverket.
Fet fisk från Östersjön, såsom lax och strömming, ska man också undvika både under graviditet och amning.
– Den kan innehålla PCB och toxiner, menar Christina Lantz.
Lufttorkat tre dar i frysen
För den som vill äta lufttorkat eller kallrökt kött finns en liten risk att det kan innehålla toxoplasma, men det går att undvika den.
– Vill man sätta i sig det kan man frysa det i tre dar först så blir det säkert, säger Christina Lantz.
Gravid? Se upp med det här på julbordet
- Vakuumförpackad rökt och gravad fisk – kan innehålla listeria. Nyrökt och nygravad går däremot bra.
- Färdigskivade charkprodukter – kan innehålla listeria. Välj istället nyskivat från hel bit precis innan servering.
- Torkat, kallrökt och gravat kött – liten risk för toxoplasma. Frys in i tre dygn så går det bra.
- Halvmjuka och mjuka mögel – och kittostar på både pastöriserad och opastöriserad mjölk – kan innehålla listeria. Välj istället hårdost, bredbara färskostar i tråg, smältost på tub och ost som har hettats upp.
- Röror och patéer – liten risk för listeria. Färska produkter går däremot bra att äta.
- Strömmingslåda och rullader – strömming och sill från Östersjön innehåller höga halter av dioxin och PCB.
Källa : Livsmedelsverket.