Efter en dramatisk förmiddag ute på stan är de två rymlingarna tillbaka på 4H-gården. ”Det var en del dramatik i trafiken”, säger verksamhetsledaren Gary Gustavsson. Foto: SVT

Grisar på rymmen i centrala Uppsala – jagades av polis

Publicerad

Två grisar som rymt från 4H-gården i Gränby jagades under förmiddagen av polis i centrala Uppsala. En av grisarna fångades av polis, tog sig ur polisens grepp, och fångades igen.

Vid 10.20-tiden på torsdagsförmiddagen började polisen få in samtal om grisar som sprang lösa i Gränby och Kvarngärdesområdet.

– Det har kommit samtal löpande, det är klart det väcker uppmärksamhet med lösspringande grisar mitt i stan, säger Linda Wideberg, polisens presstalesperson.

Polisen kontaktade 4H-gården i Gränby och har samarbetat med dess personal i jakten på grisarna.

Grisen undkom lagens långa arm

– Vi hade en patrull som lyckades fånga in en gris vid Wennerbergsgatan/Thunmansgatan, men den drog igen och sprang mot Tycho Hedéns väg och vidare i riktning mot Ikea i höjd med Lidl. De är givetvis stressade grisarna, av att springa runt i stadsmiljö, säger Linda Wideberg.

Vid 11.30-tiden lyckades polisen till sist fånga in en av grisarna i Kvarngärdet intill Tycho Hedéns, och efter det lämnade polisen grisjakten. Vid 12-tiden var även den andra grisen, som fångats in vid IFU Arena, tillbaka i trygghet på 4H-gården.

Nyinflyttade på gården

– De smet ut när vi skulle göra rent hos dem, sen drog de iväg. De känner sig inte hemma på gården eftersom de kom i veckan, och då drog de lite väl långt, säger Julia Adriansson på 4H-gården.

Grisarna, som båda är 6 månader gamla och ännu saknar namn, ska nu få återhämta sig i hagen.

– De mår bra nu men det är klart att de är lite skärrade och trötta.

Julia Adriansson om grisarna som rymde från 4H-gården i Gränby

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer