Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se grodorna räddas i klippet och hör om varför det är så viktigt att rädda grodorna. Foto: Julia Petukhova/Anders Lindholm

650 kärlekskranka groddjur räddade från dödsfälla

Uppdaterad
Publicerad

Passagen över vägen är en dödsfälla för groddjuren i Eriksberg i Uppsala. På ena sidan vägen ligger vintervistet. På den andra sidan Eriksbergsvägen, kärleksnästet.

Varje kväll under påsken har personer samlats för att rädda hundratals groddjur från att bli överkörda.

– Vi är väldigt överraskade att grodorna är igång så här tidigt. Vi har redan räddat över 600 stycken, säger Inger Hallqvist som är ledare i räddningsaktionen som anordnas av Rädda Eriksbergs grodor.

Grodor, paddor och salamandrar får hjälp att korsa Eriksbergsvägen på sin vandring till Ekebydalen där det finns en stor damm för groddjuren att leka i.

– Nu har jag hopp om framtiden vet jag att någon skrev på Facebook, säger Inger Hallqvist.

Anledningen till att upp emot ett hundratal personer samlades under påsken var för att rädda grodorna från att bli överkörda.

– Det är förfärligt att se en massdöd.

Varje år räddar föreningen någonstans mellan 1 500 och 1 700 groddjur.

Eriksbergsvägen avstängd

I flera år har föreningen legat på kommunen för att få ansvariga att stänga av en del av Eriksbergsvägen under kvällstid när grodorna passerar. Förra året var det blank nej från gatu- och samhällsmiljönämnden.

Men i år har kommunen beslutat att vägen ska vara avstängd för att låta grodorna passera. Vägen är nu avstängd för trafik 21–01 fram till 12 maj.

Föreningen är glad för avstängningen men önskar större skyltar för bättre efterlevnad av regeln.

I klippet: Se när grodorna räddas.

FAKTA OM GRODAN

Alla groddjur är fridlysta i Sverige. Många av grodorna minskar i antal och riskerar att dö ut.

I Sverige finns 13 stycken arter av groddjur. I Eriksberg har man hittat fyra arter: den vanliga grodan, åkergrodan, den vanliga paddan och den mindre vattensalamandern.

En groda som lever vilt i naturen kan bli mellan 7 och 10 år gammal.

När en groda dör så blir den också själv mat för andra djur såsom fåglar och ormar men även mindre däggdjur.

Källa: Naturskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.