Guillou i parkeringsbråk i Östhammar

Uppdaterad
Publicerad

Jan Guillou anklagar politikerna i Östhammar för korruption i ett infekterat bråk om parkeringsplatser i Östhammar.

Den kände författaren och journalisten Jan Guillou struntar i parkeringsbestämmelserna i Östhammar. Han ställer bilen utanför restaurangen när han käkar lunch i stan och tycker själv att han tillämpar en slags civil olydnad mot politikerna och det bilfria torget.

Författaren och Östhammarbon Jan Guillou tycker inte att han behöver rätta sig efter kommunens beslut för tre år sedan att göra Torget i Östhammar bilfritt, ett torg som i folkmun numera kallas Döda torget.

-Jag står alldeles utmärkt där. Jag är inte i vägen för någon, och det inte turistsäsong än, och ingen trängsel, säger Jan Guillou.

ABC: Du är väl en rättskaffens person i grunden?

-Ja, och jag tycker att civila olydnadsaktioner mot uppenbart idiotiska beslut är ett gott uttryck för demokrati.

ABC: Men beslutet är väl ändå taget i god demokratisk ordning?

-Ja, vad är nu detta? Trafiknämndens ordförande yttrade sig i vredesmod och sade ”det är inte invånarna i Östhammar som bestämmer parkeringssaken, det är trafiknämnden”.

-Att det pågår någon slags organiserad aktion är något som jag inte har koll på i sådana fall, säger kommunalrådet Jacob Spangenberg (C).

Radiohandlaren vid Torget har tappat 30 procent av sina kunder sedan torget gjordes bilfritt, och han hejar på Guillou.

-Om det står en eller två bilar, eller fler, det gör inte mig någonting. Jag ser närmast positivt på det, att det är kul att det kommer folk in till centrum, säger radiohandlaren Kennet Widén.

Guillou ställer sin bil på det bilfria torget varje gång han är inne i Östhammar för att äta lunch trots att det finns parkeringsplatser på hundra meters avstånd.

-Det här är inte en bekvämlighetsfråga, det är en principsak, säger Jan Guillou.

-Jag håller med honom delvis. Men jag tycker kanske inte att det är rätt att göra som han gör i alla fall, säger Sten-Ulrik Blomberg.

ABC: Varför inte?

-Ja, finns det lagar och förordningar ska man ju försöka rätta sig efter det. Men på något sätt måste ju någon börja.

-Så gör man inte. Man ska respektera. Är det handikapplatser ska det bara vara de som har handikapptillstånd, säger Birgitta Lind.

Östhammar har inga parkeringsvakter, utan det är polisen som ett par gånger har gett Guillou böter.

-Den enda som får parkeringslapp här är jag, inte de andra som står här dagligen.

ABC: Hur kommer det sig då, tro?

-Det är ett uttryck för korruption. Politikerna ber poliserna att åka ner och lappa särskilt en medborgares bil. Och där bryter de mot sitt reglemente, så den här saken kan utvecklas, säger Jan Guillou.

-Om du frågar mig som politiker, så har jag absolut inte gjort det. om någon annan har gjort det har jag ingen aning om faktiskt, säger Jacob Spangenberg.

ABC: Har du belägg för att det är politikerna som ber polisen att åka ner och lappa din bil?

-Det är en slutledning som ligger mycket nära till hands, säger Jan Guillou.

ABC: Tänker du ta honom i örat nu?

-Jag tänker inte ta honom i örat, för det har jag inget formellt med att göra, säger Jacob Spangenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.