En del tycker det är godare att äta hemma, medan skollunchen är dagens enda måltid för andra. Foto: TT

Många gymnasieelever som pluggar hemma blir utan skolmat

Uppdaterad
Publicerad

Många gymnasieelever som nu pluggar på distans blir utan den lunchmåltid de vanligtvis äter i skolan. Skönt att slippa tycker vissa, medan det för andra elever kan vara dagens enda måltid.

I samband med regeringens rekommendation om att införa distansundervisning vid bland annat gymnasieskolor från och med den 18 mars, upphörde även skolmat att serveras till eleverna vid länets gymnasieskolor.

Det finns ingen lag som kräver att gymnasieskolorna ska servera gratis skolmat, utan det är upp till varje kommun eller huvudman att bestämma hur man vill göra.

Coronaviruset i Uppsala

SVT Uppsala har frågat länets kommuner med gymnasieskolor om de erbjuder något alternativ till skollunchen för de elever som nu befinner sig hemma, och så här har de svarat:

  • Knivsta kommun: I dagsläget serveras ingen lunch till gymnasieeleverna, men utbildningskontoret jobbar på att lösa frågan.
  • Uppsala kommun: Tidigare erbjöds ingen ersättning för skolmåltiderna men under fredagen meddelade Uppsala kommun att man har för avsikt att stötta särskilt utsatta gymnasieelever med lunch.
  • Enköpings kommun: Vi ser över möjligheten att erbjuda lunch åt våra gymnasieelever, men vi har inte landat i något beslut ännu.
  • Håbo kommun: Kostenheten tittar på detta tillsammans med barn- och ungdomsförvaltningen.
  • Tierps kommun: Till en början erbjöds inte eleverna någon skolmat, men på onsdagen den 25/3 kom ett nytt besked: Skolan och kostorganisationen har tänkt till, och satt upp en beställningssida för matlådor till Högbergsskolans distanspluggande gymnasieelever.
  • Östhammars kommun: Den 26/3 ska Barn- och utbildningsnämnden ha beslutat att erbjuda eleverna på Bruksgymnasiet och Forsmarks skola en matersättning på 30 kr/dag.

Texten har uppdaterats med ett svar från Östhammars kommun, som ursprungligen svarat att man inte erbjuder någon mat.

Det gäller för skolmåltider

  • I grundskolan och motsvarande skolformer ska eleverna få skolmat utan kostnad.
  • I gymnasieskolan och gymnasiesärskolan är det elevens hemkommun som bestämmer om eleverna ska få gratis skolmat eller inte.
  • En fristående skola får inte ta ut någon avgift om hemkommunen redan har betalat för skolmaten i sin ersättning till den fristående skolan.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet