En gynekolog i Uppsala förlorar sin läkarlegitimation efter att ha felbehandlat ett 20-tal patienter med klimakteriebesvär. Foto: TT

Gynekolog i Uppsala förlorar sin läkarlegitimation

Uppdaterad
Publicerad

Ansvarsnämnden på Inspektionen för vård och omsorg Ivo återkallar legitimationen för en kvinnlig gynekolog i Uppsala. Läkaren har felbehandlat ett tjugotal patienter med klimakteriebesvär. Ivo menar att hon har varit ”grovt oskicklig” och ”uppenbart olämplig” att utöva sitt yrke.

Det hela började med att en patient på kvinnokliniken fick vård för blodproppar i lungorna. Patienten var då under gynekologens behandling och fick östrogen i mycket hög dos. Läkarens arbetsgivare granskade då 23 journaler och anmälde sedan händelsen till Ivo enligt lex Maria.

Av anmälan framgår bland annat att läkaren ordinerat östrogen i höga doser som inte är förenliga med vetenskap och beprövad erfarenhet. Läkaren har heller inte gett tillägg av gestagen vilket bland annat lett till ökad risk för blödningar och risk för utveckling av cancer i lilvmoderhålan.

Togs ur tjänst 2019

Arbetsgivaren har vid flera tillfällen gått igenom rådande behandlingsrekommendationer med läkaren, men hon har ändå fortsatt att förskriva för höga doser av östrogen.

Efter de upprepade felbehandlingarna bedömde arbetsgivaren att läkaren var en säkerhetsrisk för patienterna och hon togs därför ur tjänst 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer