Det har varit täta chefsskiften i Håbo kommun det senaste året, men kommunalrådet Liselotte Grahn Elg (M) och biträdande kommunchefen Mats Ståhl Elgström ser inte så dramatiskt på saken. Foto: SVT

Håbo kommun har lagt miljoner på att köpa ut personal

Uppdaterad
Publicerad

Jämfört med de andra mindre kommunerna i Uppsala län har Håbo kommun köpt ut och gjort överenskommelser med anställda på löpande band. Och miljonerna har rullat.

En kommundirektör, en teknisk chef, en personalchef, en näringslivschef och en kultur- och fritidschef – tillsammans är det ett tjugotal personer som Håbo kommun har köpt ut sen 2019 fram till nu.

Det kan jämföras med Heby kommun, som under motsvarande period inte köpt ut en enda person. I Älvkarleby köptes en person ut. I Knivsta har ett tiotal personer köpts ut för drygt två miljoner kronor. Inte ens om man slår ihop utköpen i de här kommunerna kommer de i närheten av vad Håbo kommun lagt ut på överenskommelser med medarbetare, som av olika skäl inte längre passat in: 13,5 miljoner kronor har Håbo kommun betalat ut på drygt två år.

”Oacceptabelt”

– Det är inte bara pengarna, det är människor vi pratar om också. Oacceptabelt, säger oppositionsrådet Agneta Hägglund (S).

Mats Ståhl Elgström, biträdande kommundirektör, ser inte utköpen som något dramatiskt.

– Vi är en kommun med 2 000 anställda och det vore konstigt om alla vore överens.

Kommunalrådet Liselotte Grahn Elg (M) är inne på att det kan vara dyrare att ha kvar medarbetare, än att hitta överenskommelser.

Klippet: Oppositionsrådet kritisk mot utköpen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.