Foto: TT

Håboungdom – välbetald titel

Uppdaterad
Publicerad

Sommarpraktikanterna i Håbo kan skratta hela vägen till banken. De fick nämligen bäst betalt i hela landet för sommarens insatser.

Det råder stora skillnader i såväl löner, arbetstid och villkor för årets sommarjobbare runtom i landets kommuner. Det slår SSU, Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, fast i rapporten ”Sommarjobbslotteriet” där man sammanställt villkoren för 2016 års kommunala feriearbetare.

Håbo kommun toppar kategorin högsta löner för 18-åringar som gjort feriepraktik. I Håbo har man betalat i snitt betalat 122 per timme till de unga praktikanterna, vilket alltså är högst i hela landet och 82 kronor mer än den kommun som betalat lägst, Skövde med 40 kronor i timmen. Med en veckoarbetstid på 35 timmar innebär det en löneskillnad på över 8 600 kronor.

Älkarleby på plats 10

Även Älvkarleby når topp 10 när det gäller högsta löner till feriepraktikanter fyllda 16 år. De har fått en snittlön på 77 kronor i timmen, vilket ger Älvkarleby en tiondeplats på den listan.

I övrigt syns inga fler kommuner från Uppsala län bland de kommuner som placerat sig i topp tio för varken högsta eller lägsta löner för sommarjobbare.

SSU konstaterar bland annat att långt ifrån alla som söker sommarjobb eller praktik erbjuds en plats, i snitt 67 procent lyckas. Samtidigt betonas att sommarjobbet är en viktig inkörsport till arbetslivet.

Hela rapporten hittar du här.

Skillnaden mellan sommarjobb och praktik

Baserat på SKL:s och LO:s principer definieras de olika arbetsformerna i SSU:s rapport på följande vis:

Sommarjobb: Anställning för att antingen ersätta en semesterledig eller utföra ett säsongsbetonat arbete såsom gräsklippning, livräddare osv. En sådan anställning styrs av lag och kollektivavtal.

Feriepraktik/feriejobb: Bör ses som en arbetsmarknadsåtgärd med huvudsakligt syfte att erbjuda sysselsättning för ungdomar under sommaren. Som feriepraktikant bör man inte ersätta en ordinarie anställd. Feriepraktikanten skall också ha en handledare, varierande arbetsuppgifter och en utbildningsplan. Vissa kommuner väljer att kalla sådan sysselsättning för feriejobb, vilket alltså i denna undersökning är likställt med feriepraktik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.