Hälften av Upptågen inställda – tål inte kylan

Uppdaterad
Publicerad

Fyra Upptåg har tagits ur trafik på grund av den senaste tidens snöfall och kyla. Sträckorna mellan Uppsala, Sala och Gävle påverkas av de inställda tågen. Något som gör resenärerna frustrerade.

– Vi tycker det är jättetråkigt att kunderna drabbas. Vi sitter just nu och försöker fundera om vi kan få någon ytterligare ersättningstrafik, säger Helena Klange, presschef på UL.

Det är resenärer mellan Uppsala, Sala och Gävle som påverkas. På sträckan mellan Sala och Uppsala kommer går ersättningsbussar.

– Kollektivtrafiken är väldigt hårt belastad under corona för vi har en väldig massa ersättningstrafik.

”Så fort som möjligt”

Enligt UL finns det ingen information om när tågen kan vara i gång igen.

– Vi hoppas att det blir så fort som möjligt. Reservdelar är beställda och vi ser över Om det blir en vecka eller två veckor det kan jag inte svara på men det verkar som kylan håller i sig en vecka till.

Förseningarna skapar frustration bland resenärerna.

– De här tågen påverkar mig väldigt mycket. I går kom jag en timme försent för att UL:s tåg är så sena och på grund av det här problemet då, säger resenären Anton Scherbakov.

Uppsala-Stockholm

Kylan har också påverkat tågtrafiken mellan Stockholm och Uppsala.

–  Det har varit mycket förseningar. Våra Uppsalaresenärer har påverkats av detta och det är tyvärr en konsekvens av den kraftiga vintern, säger Anton Almqvist-Källén från SJ:s pressavdelning och fortsätter:

– Det har att göra med att detektorerna på spåren känner av att tågens hjul blir för varma när det packas mycket snö och is på bromsarna. Så då behöver man stanna tågen och göra en säkerhetskontroll. Vi beklagar att det här händer, men det här är en säkerhetsrutin som vi måste följa.

Se mer om trafikläget i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.